
Ağrılı Mesane Sendromu
İnterstisyel sistit, çoğunlukla mesane, pelvis ve karın bölgesinde olan ağrı ile birlikte görülen kronik bir sistit türüdür. Bu sendroma mesane ağrı sendromu da denilmektedir. İnterstisyel sistit olanların yaklaşık %90’ı kadındır. Ön planda ağrının olduğu bu hastalıkta ek olarak alt üriner sistem şikayetleri da eşlik eder. Gece ve gündüz görülebilen, mesanenin dolmasıyla oluşan ağrı, boşalmasıyla rahatlama, sık idrara çıkma ve sıkışma hissi gibi şikayetlerle ortaya çıkan klinik bir durumdur. İnterstisyel sistitte bakteri, virüs vs gibi saptanan bir etken yoktur. Neden ve nasıl oluştuğu henüz ortaya konulamamıştır. Bu nedenle tedaviler de bulgulara göre uygulanmaktadır. İnterstisyel sistitli hastaların endoskopik mesane incelemesinde mesanede ülseratif lezyonlar saptanabilmekte ve bunlar yine ameliyat ile endoskopik olarak ortadan kaldırılabilmektedir.
İnterstisyel sistit tedavisi için en sık tercih edilen yöntem ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinden sonuç alınamayan interstisyel sistitli hastalarda mesane içine ozon tedavisi, mesane içine PRP enjeksiyonu ve kök hücre tedavileri ise alternatif tedavilerdir.
Ayrıca, mesane içine botoks enjeksiyonu da bir tedavi yaklaşımıdır. Hastaların % 10’u ise tüm bu tedavilere cevap vermemektedir. Mesane kapasitesi çok azalan bu hastalara cerrahi tedavi gerekebilmektedir. İnterstisyel sistit ameliyatı öncesi, hastalarda abdominal, pelvik ve nörolojik muayeneler yapılmaktadır. Hastaların laboratuvar bulguları, ürodinamisi değerlendirilmektedir. Ayrıca, sistoskopi bulguları da dikkate alınmalıdır. Tüm bunlar değerlendirilerek interstisyel sistit tedavisi için cerrahi yönteme karar verilmektedir. İnterstisyel sistit tedavisi için cerrahi uygulamalar en son tercih edilecek yöntemlerdir. İnvaziv cerrahi tedavilerde mesanenin bir kısmı veya tamamı çıkartılır. Ayrıca mesane büyütülür veya barsak kullanılarak yeni bir mesane yapılır. Ancak, mesanenin tamamının çıkarıldığı ve üriner diversiyon uygulanan hastalarda daha yüksek oranlarda başarı elde edilmektedir.