
Aşırı Aktif Mesane
Mesane (idrar kesesi) idrarın depolanmasını ve boşaltılmasını sağlar. Yetişkinlerde kapasitesi yaklaşık 500-600 ccdir. Normalde bu kapasiteye kadar idrar rahat bir şekilde mesanede depolanabilir.
Aşırı aktif mesane (AAM) bu kapasiteye erişmeden az miktarda idrarla bile mesanenin kontrolsüz kasılması ve ani bir şekilde mesaneyi boşaltma isteğinin uyandığı hastalıktır. Bu ani sıkışma ve boşaltma isteğine kimi zaman idrar kaçırma da eşlik edebilir. Yani AAM mesanenin kontrolsüz, sık kasılmasıdır ve ana şikayet gün içerisinde sık idrara çıkmadır.
Belirtiler
-Gün içerisinde 8-10 defa idrara çıkma
-Ani idrara sıkışma hissi ve bazen buna eşlik eden idrar kaçırma
-İdrar hissi oluştuğunda erteleyememe
-Gece idrar yapma hissi
Nedenleri
Nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar (Parkinson, Alzheimer, Omurilik travmaları, Multiple skleroz vb)
İdrar yolu enfeksiyonu,
Rahim, mesane ve barsak sarkması
Mesane tümörü
Şeker hastalığı
Obezite
iyi huylu prostat büyümesi
idrar söktürücü etkisi olan ilaçlar
Çay, kahve, alkol ve asitli gibi içecekler
Tanı
Tanıda en önemli değerlendirme yöntemi hastanın şikayetlerinin sorgulanmasıdır ve hastaların büyük bir kısmında tanı koymada yeterlidir. Muayene bulguları (erkeklerde prostat muayenesi, kadınlarda organ sarkması muayenesi), ürodinamik inceleme (mesane içerisi ve karın içerisindeki basınçların ölçümü, işeme hızı ölçümü, işedikten sonra mesanede kalan artık idrar ölçümü) ve ultrason bulguları tanı koymada kullanılır.
Tedavi
Hayat tarzı değişikliği (Çay, kahve, alkol, asitli içecek tüketiminin azaltılması)
İlaç tedavisi (Mesanenin kasılmasını baskılayacak ilaç kullanılan ilaçlardır. Ağız kuruluğu, görme bozukluğu, kabızlık, yaşlı hastalarda hafıza problemlerine neden olabilir.)
Pelvik taban egzersizleri ve davranış tedavileri (İdrar kanalı ve mesane çevresindeki kasları güçlendirmek, mesanenin sıkışma ve işeme kontrolünü sağlamak için güçlendirici egzersizler yapılur)
Mesane içerisinde botox uygulanması (Hayat tarzı değişikliği, ilaç tedavisi ve pelvik taban egzersizleri uygulanmasına rağmen şikayetleri devam eden hastalarda uygulanır. Kameralı kapalı sistemle idrar kanalından giriş yapılarak mesane içerisine botox ilacı enjekte edilir ve kontrolsüz mesane kasılması engellenir.)
Sakral nöromodulasyon (Düşük dozlarda elektrik enerjisi kullanılarak mesanenin kontrolsüz kasılması engellenmeye çalışılır.)
Mesane büyütme ameliyatı (Tüm tedavilere rağmen şikayetleri devam eden hastalarda uygulanır. Barsaktan bir parça alınarak mesaneye eklenir. Bu şekilde mesanenin depolama hacmi arttırılıl ve kontrolsüz kasılma engellenir.)