
Endoskopik Mesane Taşı
Mesane taşı tedavi şekli taşın büyüklüğüne, sayısına, taş oluşumuna neden olan ek patolojiye, hastanın klinik durumuna göre belirlenir. Mesanedeki taş 0.5 santimin altında ise kendiliğinden düşmesi beklenir ya da yardımcı tedaviler ile düşürülür.
Mesane taşı kapalı ameliyatında hastamızın tamamıyla doğal idrar yolundan girilerek, herhangi bir kesi yapmadan mesane içinde taşa ulaşırız. Taşları lazer, pnömotik litotriptör veya ultrasonik litotriptör kullanarak kırarız. Taş parçaları dışarı çıkarılır. Uygun bir planlama ile gerektiğinde idrar yolu tıkanıklıkları ve prostat büyümesi gibi durumlar da aynı anda ameliyat ile düzeltilebilir.
Endoskopik (Kapalı) Mesane Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mesane taşı kapalı cerrahi tedavisi genel ya da spinal anestezi altında yapılır. Endoskopik aletlerle hastanın idrar yoluna girilerek idrar torbasına ulaşılır. İdrar torbasında görülen taşlar iki farklı aletle kırılabilir.
Bir tanesi mekanik kırma yapan (pnömatik, ultrasonik), diğeri de lazerle kırma yapan taş kırma cihazlarıdır. Bu cihazlar sayesinde taş parçalanarak küçük boyutlara getirilir ve yıkama aletleri ile çıkarılır. Endoskopik mesane taşı ameliyat aletlerinin içerisinden geçen ve taşı tutan yakalama aletleri ve basketler de taşların çıkartılmasını kolaylaştırmaktadır. İşlem sonrası hastaya genellikle bir sonda takılır. Hasta 1 -2 gece hastanede kalır.